Artikelen

Het ongedachte weten [2018]

Onder de twaalf maanden leren we al veel over wie we in relatie tot anderen zijn en hoe gedrag voor ons uitpakt. Dit blog gaat over de impliciete kennis die wij allemaal bezitten. En waarom het zo belangrijk kan zijn om iets wat je voelt of in je lichaam ervaart, serieus te nemen.

lees meer…

 

 


Empathie [2017]

Snapt het jongetje wat Snoopy denkt?

”Empathie’ klinkt goed. Maar is het dat ook altijd? Als begrip heeft empathie meerdere betekenissen; daarom is er geen eenduidig antwoord.

lees meer…

 

 

 


Schaamte [2017]

schaamteSchaamte is een pijnlijk gevoel met verschillende uitingsvormen. Het is niet: schuldgevoel, vernedering of gêne. Je kunt schaamtebestendigheid ontwikkelen.

lees meer…

 

 


Tevredenheid, genieten en geluk [2017]

Loesje over genietenTevredenheid, genieten en geluk zijn positieve emoties. In zoverre lijken ze op elkaar, maar je kunt ze ook zinvol van elkaar onderscheiden.

lees meer…

 

 

 


Coping – Hoe we ons erdoorheen slaan [2017]

OoievaarCoping is de manier waarop je je door het leven slaat als het moeilijker wordt, bijvoorbeeld in situaties van onmacht. En ieder heeft zo zijn eigen manieren oftewel copingstrategieën.

lees meer…

 

 


Jongleren: controleren vs loslaten [2016]

jongleren-in-egypteJongleren vraagt om controleren én loslaten tegelijk. Het is daarom ook een mooie oefening voor de geest.

 

lees meer…

 

 


Meer door minder: actief ontspannen [2016]

stressmanagement-amsterdamOnnodig hoge inspanning kan tegen je werken. Soms moet je er een schepje afdoen voor een beter resultaat.

lees meer…

 


Uitstelgedrag – vloek of zegen? [2016]

UitstelgedragUitstelgedrag leidt tot ongenoegen: gevoelens van schuld en tekort schieten. Maar wat ís uitstelgedrag? En is het een vloek of een zegen?

 

lees meer…

 


Bestaat het ‘hyperventilatiesyndroom’? [2016]

HyperventilatieHyperventilatie bestaat. Maar het hyperventilatiesyndroom niet, zeggen onderzoekers. Hoe zit dat? Ik schreef er een blog over.

 

lees meer…

 


Stel je doelen eens GOZ ipv SMART [2016]

GOZ ipv SMARTSMART doelen stellen heeft zijn beperkingen. Probeer het eens GOZ: stel een Globaal doel, Observeer en registeer Zinvolle veranderingen.

 

lees meer…

 


Vijf manieren voor humeurmanagement [2015]

Humeurmanagement

Altijd een goed humeur bewaren

Succesvolle mensen hebben vaak gemeen dat hun stemming of humeur redelijk goed is. Maar hoe kom je aan een goed humeur? Ik geef je een aantal manieren om je stemming zelf in de hand te nemen – humeurmanagement.

 

lees meer…

 

 


‘Goed’ ademen [2015]

Kun je ‘goed’ ademen? Er zijn veel adviezen over te vinden. Maar wat valt er nou met voldoende zekerheid – zonder dogma of bijgeloof – over te zeggen?

 

lees meer…

 


Ach tips om beter te beslissen [2015]

beter beslissenAls we beslissen maken we vaak twee basisfouten:

  • we staan te lang stil bij onbelangrijke beslissingen
  • we maken te weinig werk van belangrijke beslissingen

Een beslissing is belangrijk als hij (potentieel) grote invloed heeft op je toekomst. Het vermogen om competent beslissingen te nemen, is dan ook een belangrijke vaardigheid voor persoonlijk succes in je leven. Tijd voor tips!

lees meer…

 


Zelfsturing in onzekere tijden [2012]

ZelfsturingJe hoort wel eens dat we in onzekere tijden leven: crisis, krimp, fusies, ontslagen…
Hoe kun je daar als zelfstuurder mee omgaan? In dit artikel geef ik je een aantal handvatten voor zelfsturing in onzekere tijden.

lees meer…

 

FacebooklinkedinFacebooklinkedin