Herman Heijermans

Mijn naam is Herman Heijermans. Sinds 2008 voer ik mijn eigen praktijk voor loopbaancoaching, lifecoaching en stressmanagement. Ik werk zelfstandig, niet gebonden aan organisaties of opdrachtgevers of aan vaste protocollen en formats. En ik ben professional: door opleiding, veel werk- en levenservaring, permanente educatie, intervisie, lidmaatschap van twee beroepsverenigingen en mijn grote affiniteit met het onderwerp persoonlijke groei heb ik mijn beroep gemaakt van het professioneel begeleiden van cliënten. Zij zijn doorgaans – maar niet per se – hoger opgeleid, werkend en variëren in leeftijd van 25 tot 55, met een enkele uitschieter naar beneden of boven.

Wat mijn cliënten gemeen hebben is vermogen en bereidheid om naar zichzelf te kijken en daar aanknopingspunten te vinden voor verandering en nieuwe inzichten. Zij nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven. Die wil tot zelfsturing, gecombineerd met humor en relativeringsvermogen, past het beste bij mijn benadering.

Waarin ik mij onderscheid

Wat maakt, naast vanzelfsprekende vakbekwaamheid, mijn benadering bijzonder? Het heeft even geduurd voor ik het zelf goed kon benoemen, maar het is dit: ik schep een veilige ruimte waarbinnen je met alles durft te komen. Ook eventueel met wat je het meeste dwars zit en waar (vaak is dat zo!) dan schaamte omheen zit. En vervolgens merk je dat je kop er niet afgaat – ik accepteer je volledig zoals je bent. Dat is niet hetzelfde als dat ik het steeds met je eens zou zijn. Ik mag graag ook andere gezichtspunten inbrengen. Maar je wordt niet afgewezen, ook niet in dat waar je je klein in voelt. Dat procédé – jezelf durven tonen en niet afgewezen worden – blijkt bijzonder krachtig te zijn in de zin dat het helend en motiverend werkt. Het lukt daarna vaak beter om in beweging te komen en effectief te werken aan de verandering in je leven waar je voor gekomen bent. Je krijgt meer zelfwaardering en – daarmee – zelfvertrouwen.

Dát ik die veilige ruimte bied, is iets wat bij me hoort en waar ik geen speciale trucjes voor hanteer of geleerd heb. Ik kwam erachter door feedback van cliënten. Daardoor ging ik er meer over nadenken. Ik weet wel dat ik belangrijk voorwerk heb verricht door te leren mijzelf niet af te wijzen. Alleen als je jezelf werkelijk accepteert, kun je ook een ander accepteren.

Nog iets meer over mijzelf

Ik kom uit een artistieke familie. Mijn overgrootvader (en naamgenoot) was toneelschrijver, mijn oma schreef ook, mijn vader was musicus en zo zijn er meer mensen in mijn verleden die iets bijzonders hebben gedaan. Als je het leuk vindt om meer te weten over mijn (familie)achtergrond, klik dan hier voor het uitgebreide verhaal.

Ik heb een bont arbeidsverleden (filmwereld; rechterlijke macht; diverse andere banen). Heb onder meer een universitaire opleiding afgemaakt (rechten). Het coachen werd in mijn werkleven gaandeweg een rode draad. Ook kreeg ik steeds meer behoefte een eigen en vrije invulling aan mijn werkend bestaan te geven. De overstap naar een eigen praktijk als coach was daardoor een natuurlijke stap. Om dat professioneel verantwoord te kunnen doen volgde ik onder meer een post-HBO-opleiding tot loopbaanadviseur. Nadien kwamen nog tal van workshops, aanvullende cursussen, beroepsgerichte seminars en intervisiebijeenkomsten. Bijblijven als coach is een kwestie van permanente educatie.

Daarnaast heb ik mij ook bekwaamd in stressmanagement. Ik ben gecertificeerd als adem- en ontspanningstherapeut volgens de Methode Van Dixhoorn na het volgen van een driejarige opleiding. Jan van Dixhoorn is een arts die in de loop van tientallen jaren aan een eigen methode voor stressmanagement heeft gewerkt. Zijn aanpak sprak mij meteen al aan, onder meer door de openheid van zijn denkmodel.

Ik ben ervaringsdeskundige als het gaat om het leren omgaan met stress en het durven maken van een totale ommezwaai. Ook weet ik heel goed welke prijs je betaalt als je in het leven voorbijgaat aan wat je echt wil. Ik heb een wat meer spirituele (een beter woord heb ik er niet voor), maar ook een down-to-earth-kant: het een kan volgens mij niet zonder het ander. Verder houd ik mij naast het coachen ook bezig met muziek en schrijven. En ben vader van twee volwassen zonen. Ik heb in het verleden als vrijwilliger gewerkt bij een telefonische hulplijn en een suïcide-preventie-lijn.

Wie voor mij kiest krijgt professionaliteit, veel werk en- levenservaring, morele steun, humor en inventiviteit.

[home]

 

FacebooklinkedinFacebooklinkedin